
Kurczak w sosie grzybowym
Podobno do sosu grzybowego pasuje każde mięso, postanowiłam zatem sprawdzić jak zasmakuje owa kompozycja z kurczakiem 🙂
Potrzebujemy:
- pierś z kurczaka ok 300 gram
- grzyby
- koperek
- śmietana 18%
- makaron
- sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
1. Jeśli mamy suszone grzyby to najlepiej dzień wcześniej namoczyć je w wodzie
2. Grzyby gotujemy (wody dajemy tylko tyle aby lekko je przykryła) aby zmiękły a następnie blendujemy.
3. Dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę 18% (ilość zależy od tego jak bardzo chcecie „rozcieńczyć” sos – u mnie na garść grzybów były to 3 łyżki śmietany). Śmietanę należy dodawać do schłodzonego sosu aby się nie zważyła.
4. Solimy i pieprzymy do smaku
5. Mięso kurczaka kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do miski. Polewamy odrobiną oliwy, solimy, pieprzymy i dodajemy trochę rozmarynu.
6. W między czasie gotujemy makaron
7. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy
8. Dodajemy makaron i chwilę mieszamy
9. Zmniejszamy ogień i wlewamy sos, chwilę mieszamy całość i można podawać
10. Nakładamy na talerz i dla smaku można posypać koperkiem

