Kurczak w sosie grzybowym
Gotowanie

Kurczak w sosie grzybowym

Podobno do sosu grzybowego pasuje każde mięso, postanowiłam zatem sprawdzić jak zasmakuje owa kompozycja z kurczakiem 🙂

Potrzebujemy:

  • pierś z kurczaka ok 300 gram
  • grzyby
  • koperek
  • śmietana 18%
  • makaron
  • sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie:

1. Jeśli mamy suszone grzyby to najlepiej dzień wcześniej namoczyć je w wodzie

2. Grzyby gotujemy (wody dajemy tylko tyle aby lekko je przykryła) aby zmiękły a następnie blendujemy.

3. Dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę 18% (ilość zależy od tego jak bardzo chcecie „rozcieńczyć” sos – u mnie na garść grzybów były to 3 łyżki śmietany). Śmietanę należy dodawać do schłodzonego sosu aby się nie zważyła.

4. Solimy i pieprzymy do smaku

5. Mięso kurczaka kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do miski. Polewamy odrobiną oliwy, solimy, pieprzymy i dodajemy trochę rozmarynu.

6. W między czasie gotujemy makaron

7. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy

8. Dodajemy makaron i chwilę mieszamy

9. Zmniejszamy ogień i wlewamy sos, chwilę mieszamy całość i można podawać

10. Nakładamy na talerz i dla smaku można posypać koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *