
Rozmarynowo – tymiankowy kurczak w otoczeniu brokułów
Rozmarynowo – tymiankowy kurczak w otoczeniu zielonych brokułów z kaszą, podawany z sosem jogurtowo – parmezanowym to szybkie i proste danie, które ładnie komponuje się na talerzu i pobudza kubki smakowe 🙂
Potrzebujemy:
- ok. 300 gram piersi z kurczaka
- 1 – 2 brokuły
- kaszę (np. jęczmienną)
- jogurt naturalny
- parmezan
- sól, pieprz, chili, rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Do miseczki wlewamy jogurt i dodajemy sól (ja dodałam soli ziołowej), świeżo mielony pieprz, trochę ognistości może być chili albo np. zestaw ognistych przypraw, czosnek granulowany i starty na drobnych oczkach parmezan. Mieszamy i odstawiamy.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i wsypujemy tymianek, rozmaryn i trochę oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy i odstawiamy.
3. Wstawiamy kaszę. Jęczmienna gotuje się około 15 – 20 minut a tyle potrzeba na przygotowanie pozostałych elementów.
4. Brokuły rozdzielamy na małe różyczki. Wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut a następnie przekładamy na chwilę do zimnej. Dzięki temu zachowają kolor.
5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i podsmażamy
6. Gdy jesteśmy już gotowi ze wszystkim, może na patelnie wrzucić brokuły aby lekko je podgrzać
7. Kaszę, brokułu i kurczaka wyjmujemy na talerz i polewamy sosem
Smacznego!

