Rozmarynowo - tymiankowy kurczak w otoczeniu brokułów
Gotowanie

Rozmarynowo – tymiankowy kurczak w otoczeniu brokułów

Rozmarynowo – tymiankowy kurczak w otoczeniu zielonych brokułów z kaszą, podawany z sosem jogurtowo – parmezanowym to szybkie i proste danie, które ładnie komponuje się na talerzu i pobudza kubki smakowe 🙂

Potrzebujemy:

  • ok. 300 gram piersi z kurczaka
  • 1 – 2 brokuły
  • kaszę (np. jęczmienną)
  • jogurt naturalny
  • parmezan
  • sól, pieprz, chili, rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Do miseczki wlewamy jogurt i dodajemy sól (ja dodałam soli ziołowej), świeżo mielony pieprz, trochę ognistości może być chili albo np. zestaw ognistych przypraw, czosnek granulowany i starty na drobnych oczkach parmezan. Mieszamy i odstawiamy.

2. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i wsypujemy tymianek, rozmaryn i trochę oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy i odstawiamy.

3. Wstawiamy kaszę. Jęczmienna gotuje się około 15 – 20 minut a tyle potrzeba na przygotowanie pozostałych elementów.

4. Brokuły rozdzielamy na małe różyczki. Wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut a następnie przekładamy na chwilę do zimnej. Dzięki temu zachowają kolor.

5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i podsmażamy

6. Gdy jesteśmy już gotowi ze wszystkim, może na patelnie wrzucić brokuły aby lekko je podgrzać

7. Kaszę, brokułu i kurczaka wyjmujemy na talerz i polewamy sosem

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *