Pieczony filet z ryby na warzywach z kaszą
Gotowanie

Pieczony filet z ryby na warzywach z kaszą

Ryby są zdrowe, warzywa także a więc zapowiada się połączenie doskonałe.

Potrzebujemy:

  • filet z ryby ok. 200-300 gram
  • ½ cukinia
  • 1 marchew
  • ¼ kalafiora
  • 1 pomidor
  • oliwki
  • cytrynę
  • olej bądź oliwa
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • kaszę (np. jęczmienną)

Podaje ilości takiej jakie ja zastosowałam ale dla Was powinny być orientacyjne. Wszystko zależy dla ilu osób robicie oraz jakie macie gusta smakowe i co wolicie bardziej. Mi owy zestaw wystarczył dla dwóch osób.

Przygotowanie:

1. Pół cukinii i jedną marchew kroimy na cienkie, podłużne plasterki, można wykorzystać do tego skrobaczkę (jak mi się udało to pewnie każdemu także). Mogą być także małe plasterki, wszystko zależy od Waszego upodobania. Dobrze aby były cienkie.

2. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni i podsmażamy ok. 3 – 4 minut

3. Dodajemy pokrojonego pomidora, oliwki  oraz kalafiora i jeszcze chwilę podsmażamy

4. Dodajemy sól, pieprzy oraz rozmaryn

5. Całość przekładamy na naczynie żaroodporne

6. Rybę (u nas był to filet z pstrąga tęczowego) czyścimy, kroimy na kawałki średniej wielkości, kropimy olejem oraz cytryną. Następnie układamy na warzywach.

7. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (wszystko zależy od grubości ryby)

8. W między czasie gotujemy kaszę (u nas była jęczmienna)

9. Całość wykładamy na półmisek i smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *