Makaron ze szpinakiem
Gotowanie

Makaron ze szpinakiem – prosto, szybko i smacznie

Makaron ze szpinakiem zawsze smakuje. To szybkie i proste danie, któremu podoła każdy 🙂

Potrzebujemy:

  • szpinak (świeży lub mrożony) ok. 250 gram
  • 1 cebula
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • makaron
  • jogurt bądź śmietana (zależy czy fit czy nie fit 🙂 )

W większości moich przepisów nie ma ilości, bo wszystko zależy od tego ile porcji chcecie zrobić oraz jakie macie smaki np. wolicie bardziej czosnkowe bądź mniej. Proporcję, których ja użyłam podaję przeważnie w przygotowaniu.

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w cienką kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Podsmażamy aby się zeszkliła.

2. Dodajemy pokrojony bądź wyciśnięty przez praskę czosnek. Z racji, że ja czosnkowa to były to cztery ząbki, drobno posiekane.

3. Wrzucamy na patelnie szpinak i podgrzewamy mieszając.

4. Dodajemy sól oraz pieprz.

5. W międzyczasie gotujemy makaron. U mnie wygrało pospolite spaghetti.

6. Do szpinaku dodajemy jogurt bądź śmietanę. U mnie było to około czterech łyżeczek. Aby się nie zważyło, możecie zmniejszyć ogień i dodawać po łyżeczce, mieszając.

7. Na koniec dodajemy makaron i wszystko mieszamy, chwilę podgrzewając.

8. Nakładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.

Nie pozostaje mi nić innego jak życzyć smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *