Makaron z tuńczykiem i warzywami
Gotowanie

Makaron z tuńczykiem i warzywami

Makron z tuńczykiem można spotkać w różnych postaciach, choć najczęściej można się spotkać z sosem pomidorowym. Postanowiliśmy troszkę zmienić i rozbudować o dodatkowy zestaw warzyw.

Potrzebujemy:

  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kukurydzę z małej puszki
  • tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • oliwa
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • makaron
  • parmezan

Przygotowanie:

1. Małą cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni aż się zeszkli

2. Małą marchewkę ścieramy na tarce i dorzucamy do cebuli i podsmażamy około 2 – 3 minut

3. Dodajemy posiekany czosnek

4. Dodajemy pokrojonego pomidora i jeszcze chwilę podsmażamy

5. Dodajemy tuńczyka i kukurydzę

6. Solimy i pieprzymy, akurat pieprzu tu sporo poszło 🙂

7. Ugotowany makaron al dente dodajemy do patelni i mieszamy

8. Na samym końcu dodajemy pokrojonego ogórka kwaszonego i chwilę mieszamy

9. Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem

Chodź brzmi dziwnie (szczególnie ten ogórek kwaszony) to smakuje 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *