
Makaron z tuńczykiem i warzywami
Makron z tuńczykiem można spotkać w różnych postaciach, choć najczęściej można się spotkać z sosem pomidorowym. Postanowiliśmy troszkę zmienić i rozbudować o dodatkowy zestaw warzyw.
Potrzebujemy:
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kukurydzę z małej puszki
- tuńczyka z puszki w sosie własnym
- oliwa
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
- makaron
- parmezan
Przygotowanie:
1. Małą cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni aż się zeszkli
2. Małą marchewkę ścieramy na tarce i dorzucamy do cebuli i podsmażamy około 2 – 3 minut
3. Dodajemy posiekany czosnek
4. Dodajemy pokrojonego pomidora i jeszcze chwilę podsmażamy
5. Dodajemy tuńczyka i kukurydzę
6. Solimy i pieprzymy, akurat pieprzu tu sporo poszło 🙂
7. Ugotowany makaron al dente dodajemy do patelni i mieszamy
8. Na samym końcu dodajemy pokrojonego ogórka kwaszonego i chwilę mieszamy
9. Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem
Chodź brzmi dziwnie (szczególnie ten ogórek kwaszony) to smakuje 🙂

