
Makaron z cukinią, brokułami, pomidorem i papryką
Nowy rok nadszedł a z nim postanowiłam trochę bardziej zadbać o swoje zdrowie, co za tym idzie częściej ląduje w kuchni niż w bibliotece. Postanowiłam zatem podzielić się z Wami prostymi przepisami, które udały mi się i co najważniejsze zasmakowały. A przyznam się jestem wybredna. Przechodząc już do przepisu…
Potrzebujemy:
- makaron (ja wzięłam pełnoziarnisty)
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1 – 1½ pomidor
- ½ papryka
- natka pietruszki
- ser mozarella (sypki)
- sól
- pieprz
- bazylia, oregano
- olej
Jak widzicie nie podaje wszędzie ilości bo wszystko zależy dla ilu osób robicie oraz jakie macie gusta smakowe 🙂
Przygotowanie:
1. Na pierwszy rzut bierzemy brokuły . Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5-6 minut a następnie przekładamy do zimnej wodzie. Zachowają wtedy kolor.
2. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według zaleceń na opakowaniu
3. Cukinie kroimy w plasterki a następnie na ćwiartki, solimy (ja użyłam soli ziołowej) a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Smażymy 3 – 4 minuty, do zrumienienia się.
4. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę i smażymy 1 -2 minutę.
5. Dodajemy makaron, brokuły i cukinie oraz przyprawy (według uznania). Chwilę podsmażamy i dodajemy trochę sera mozzarelli. Jak tylko zrobi się ciągnący zdejmujemy z ognia.
6. Wyjmujemy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Tak o to powstaje smaczny wegetariański makaron z warzywami. Smacznego!

