Makaron z cukinią, brokułami, pomidorem i papryką
Gotowanie

Makaron z cukinią, brokułami, pomidorem i papryką

Nowy rok nadszedł a z nim postanowiłam trochę bardziej zadbać o swoje zdrowie, co za tym idzie częściej ląduje w kuchni niż w bibliotece. Postanowiłam zatem podzielić się z Wami prostymi przepisami, które udały mi się i co najważniejsze zasmakowały. A przyznam się jestem wybredna. Przechodząc już do przepisu… 

Potrzebujemy:

  • makaron (ja wzięłam pełnoziarnisty)
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 – 1½ pomidor
  • ½ papryka
  • natka pietruszki
  • ser mozarella (sypki)
  • sól
  • pieprz
  • bazylia, oregano
  • olej

Jak widzicie nie podaje wszędzie ilości bo wszystko zależy dla ilu osób robicie oraz jakie macie gusta smakowe 🙂

Przygotowanie:

1. Na pierwszy rzut bierzemy brokuły . Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5-6 minut a następnie przekładamy do zimnej wodzie. Zachowają wtedy kolor.

2. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według zaleceń na opakowaniu

3. Cukinie kroimy w plasterki a następnie na ćwiartki, solimy (ja użyłam soli ziołowej) a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Smażymy 3 – 4 minuty, do zrumienienia się.

4. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę  i smażymy 1 -2 minutę.

5. Dodajemy makaron, brokuły i cukinie oraz przyprawy (według uznania). Chwilę podsmażamy i dodajemy trochę sera mozzarelli. Jak tylko zrobi się ciągnący  zdejmujemy z ognia.

6. Wyjmujemy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Tak o to powstaje smaczny wegetariański makaron z warzywami. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *