Makaron, szpinak i łosoś - klasyczne połączenie, które smakuje najlepiej
Gotowanie

Makaron, szpinak i łosoś – klasyczne połączenie, które smakuje najlepiej

Klasyka jest dobra. Sprawdzone połączenia prawie zawsze się udają i ich przygotowywania przeważnie kończy się smacznym obiadem. Tym razem będzie to połączenie makarony, łososia i szpinaku. Co prawda lekko zmodyfikowany ale i tak wyszło smacznie 🙂

Potrzebujemy:

  • makaron
  • szpinak (świeży lub mrożony)
  • cebulka
  • czosnek
  • jogurt naturalny
  • ser żółty
  • łosoś wędzony na zimno
  • orzechy laskowe
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1.  Cebulkę kroimy w drobniutką  kostkę i podsmażamy na patelni. Tak aby się zeszkliła
  2. Dodajemy szpinak oraz wyciśnięty lub starty czosnek. Ja dodaje przeważnie 3 – 4 ząbki. Solimy i pieprzymy
  3.  Wszystko dokładnie smażymy parę minut a następnie zmniejszamy ogień i dodajemy jogurt naturalny
  4. Łososia kroimy w małe kawałeczki, ser żółty trzemy a orzechy rozdrabniamy na małe kawałeczki
  5. Pozostaje już tylko wyłożyć na talerz makaron, włożyć szpinak i posypać łososiem, serem żółtym i orzechami

Smacznego!

Jak widzisz nie podaje ilości / gramatury gdyż nie wpływa ona na ową potrawę. Gotowanie to eksperymentowanie i próbowania, warto samemu proporcje ustalać, według własnych upodobań. Moje przepisy to przeważnie propozycja połączenia składników

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *