Krem z selera z warzywami
Gotowanie

Krem z selera z warzywami

Gdy znudzą się Wam standardowe zupy lub macie w nadmiarze selera korzeniowego to możecie przygotować krem z selera korzeniowego z grzankami i słonecznikiem.

Potrzebujemy:

  • 1 seler korzeniowy
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • oliwę z oliwek
  • nasiona słonecznika
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • chleb na grzanki (ja użyłam razowego)
  • sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

1. Cebulę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę do garnka. Lekko przysmażamy (tak aby ładnie się zeszkliła)

2. Selera i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (tak aby pokryła zawartość)

3. Gotujemy pod przykryciem do miękkości

4. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy sól, pieprz i tymianek oraz blendujemy

5. Na rozgrzaną oliwę na patelni wrzucamy posiekany czosnek i szybko podsmażamy, dodajemy drobno pokrojony chleb razowy. Gdy się zrumieni (zrobią się grzanki) dodajemy nasiona słonecznika i rumienimy je.

6. Zupę nakładamy do miseczki i posypujemy czosnkiem, słonecznikiem i grzankami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *