Czerwono - żółta wariacja na temat kurczaka
Gotowanie

Czerwono – żółta wariacja na temat kurczaka

Z racji, że ponownie urzęduje w kuchni to jak można się domyślić eksperymentuje. Tym razem wpadł pomysł na pewnego rodzaju wariację kurczaka na słodko kwaśno. Parę produktów, trochę przypraw, zamieszać, doprawić i gotowe 🙂

Potrzebujemy:

  • pierś z kurczaka
  • czerwony ryż
  • ananas
  • kukurydza
  • cebula
  • por
  • papryka

Czerwono - żółta wariacja na temat kurczaka - przygotowanie

Do marynaty kurczaka:

  • sos sojowy
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól
  • kurkuma
  • czerwona papryka
  • miód
  • cytryna
  • olej

Czerwono - żółta wariacja na temat kurczaka - smażenie

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do miski
  2. Do kurczaka dodajemy z dwie – trzy łyżki oleju, dwie łyżki sosu sojowego, łyżka miodu, dwie łyżki cytryny oraz przyprawy (około pół łyżeczki do łyżeczki). Całość mieszamy.
  3. Cebulę, pora, paprykę i ananasa kroimy w małe kawałeczki
  4. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka i podsmażamy
  5. Dodajemy cebulę a następnie por
  6. Dodajemy kukurydzę i ananasa
  7. Dodajemy paprykę – ja dodaje pod koniec bo lubię jak jest chrupiąca
  8. Nie pozostaje nam już nic innego jak wyłożyć na talerz z czerwonym ryżem albo zwykłym. Smacznego!

 

Jak widzisz nie podaje ilości / gramatury gdyż nie wpływa ona na ową potrawę. Gotowanie to eksperymentowanie i próbowania, warto samemu proporcje ustalać.  Moje przepisy to przeważnie propozycja połączenia składników

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *