
Czerwono – żółta wariacja na temat kurczaka
Z racji, że ponownie urzęduje w kuchni to jak można się domyślić eksperymentuje. Tym razem wpadł pomysł na pewnego rodzaju wariację kurczaka na słodko kwaśno. Parę produktów, trochę przypraw, zamieszać, doprawić i gotowe 🙂
Potrzebujemy:
- pierś z kurczaka
- czerwony ryż
- ananas
- kukurydza
- cebula
- por
- papryka
Do marynaty kurczaka:
- sos sojowy
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- kurkuma
- czerwona papryka
- miód
- cytryna
- olej
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do miski
- Do kurczaka dodajemy z dwie – trzy łyżki oleju, dwie łyżki sosu sojowego, łyżka miodu, dwie łyżki cytryny oraz przyprawy (około pół łyżeczki do łyżeczki). Całość mieszamy.
- Cebulę, pora, paprykę i ananasa kroimy w małe kawałeczki
- Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka i podsmażamy
- Dodajemy cebulę a następnie por
- Dodajemy kukurydzę i ananasa
- Dodajemy paprykę – ja dodaje pod koniec bo lubię jak jest chrupiąca
- Nie pozostaje nam już nic innego jak wyłożyć na talerz z czerwonym ryżem albo zwykłym. Smacznego!
Jak widzisz nie podaje ilości / gramatury gdyż nie wpływa ona na ową potrawę. Gotowanie to eksperymentowanie i próbowania, warto samemu proporcje ustalać. Moje przepisy to przeważnie propozycja połączenia składników

