-
Zupa krem z marchewki i soczewicy – pomarańczowy miks
Wiele razy zastanawiałam się co można zrobić z ugotowanej marchewki, której ostało się po gotowaniu bulionu. Szkoda tak wyrzucić a znowu ile można jeść sałatki warzywnej? Postanowiłam zatem wykorzystać ją i zrobić z niej zupę krem, a że pod ręką była soczewica to wyszedł o to taki marchewkowo – soczewicowy miks. Tak więc jeśli najdzie Was ochota na takie wykorzystanie marchewki i macie chwilę czasu to polecam 🙂 Potrzebujemy: gotowaną marchewkę bądź surową gotowaną pietruszkę (opcjonalnie) soczewicę dużą cebule czosnek imbir bulion lubczyk sól i pieprz Przygotowanie: Do garnka wlewamy szklankę bulionu bądź wody (kto jak woli), doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy pół szklanki soczewicy (pamiętajcie wcześniej przepłukać soczewicę) Całość…
-
Makaron, szpinak i łosoś – klasyczne połączenie, które smakuje najlepiej
Klasyka jest dobra. Sprawdzone połączenia prawie zawsze się udają i ich przygotowywania przeważnie kończy się smacznym obiadem. Tym razem będzie to połączenie makarony, łososia i szpinaku. Co prawda lekko zmodyfikowany ale i tak wyszło smacznie 🙂 Potrzebujemy: makaron szpinak (świeży lub mrożony) cebulka czosnek jogurt naturalny ser żółty łosoś wędzony na zimno orzechy laskowe sól, pieprz olej Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na patelni. Tak aby się zeszkliła Dodajemy szpinak oraz wyciśnięty lub starty czosnek. Ja dodaje przeważnie 3 – 4 ząbki. Solimy i pieprzymy Wszystko dokładnie smażymy parę minut a następnie zmniejszamy ogień i dodajemy jogurt naturalny Łososia kroimy w małe kawałeczki, ser żółty trzemy a…
-
Czerwono – żółta wariacja na temat kurczaka
Z racji, że ponownie urzęduje w kuchni to jak można się domyślić eksperymentuje. Tym razem wpadł pomysł na pewnego rodzaju wariację kurczaka na słodko kwaśno. Parę produktów, trochę przypraw, zamieszać, doprawić i gotowe 🙂 Potrzebujemy: pierś z kurczaka czerwony ryż ananas kukurydza cebula por papryka Do marynaty kurczaka: sos sojowy zioła prowansalskie pieprz sól kurkuma czerwona papryka miód cytryna olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do miski Do kurczaka dodajemy z dwie – trzy łyżki oleju, dwie łyżki sosu sojowego, łyżka miodu, dwie łyżki cytryny oraz przyprawy (około pół łyżeczki do łyżeczki). Całość mieszamy. Cebulę, pora, paprykę i ananasa kroimy w małe kawałeczki Na rozgrzaną…
-
Brokuły, makaron i łosoś – szybki obiad w niecałe 15 minut
Czy można smaczny obiad zrobić w 15 minut? Ano można, wystarczy chwila i danie gotowe. Może na salony się nie nadaje ale do domowej jadalni jest wystarczające 🙂 Potrzebujemy: brokuł makaron łosoś wędzony (najlepiej w kawałku) jogurt naturalny musztardę lub chrzan Przygotowanie: Wstawiamy wodę na makaron i brokuła Brokuła rozdrabniamy na małe różyczki Do gotującej się wody wrzucamy makaron W między czasie kroimy na grubsze kawałki łososia wędzonego Gdy do końca gotowania makaronu pozostaje ok. 5 minut to wrzucamy brokuły do gotującej się wody i przykrywamy. Będziemy je gotować ok. 5 minut a następnie zanurzać na chwilę w zimnej wodzie aby nie straciły koloru. Do miseczki wlewamy jogurt naturalny i…
-
Rozmarynowo – tymiankowy kurczak w otoczeniu brokułów
Rozmarynowo – tymiankowy kurczak w otoczeniu zielonych brokułów z kaszą, podawany z sosem jogurtowo – parmezanowym to szybkie i proste danie, które ładnie komponuje się na talerzu i pobudza kubki smakowe 🙂 Potrzebujemy: ok. 300 gram piersi z kurczaka 1 – 2 brokuły kaszę (np. jęczmienną) jogurt naturalny parmezan sól, pieprz, chili, rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Do miseczki wlewamy jogurt i dodajemy sól (ja dodałam soli ziołowej), świeżo mielony pieprz, trochę ognistości może być chili albo np. zestaw ognistych przypraw, czosnek granulowany i starty na drobnych oczkach parmezan. Mieszamy i odstawiamy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i wsypujemy tymianek, rozmaryn i trochę…
-
Kurczak w sosie grzybowym
Podobno do sosu grzybowego pasuje każde mięso, postanowiłam zatem sprawdzić jak zasmakuje owa kompozycja z kurczakiem 🙂 Potrzebujemy: pierś z kurczaka ok 300 gram grzyby koperek śmietana 18% makaron sól, pieprz, rozmaryn Przygotowanie: 1. Jeśli mamy suszone grzyby to najlepiej dzień wcześniej namoczyć je w wodzie 2. Grzyby gotujemy (wody dajemy tylko tyle aby lekko je przykryła) aby zmiękły a następnie blendujemy. 3. Dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę 18% (ilość zależy od tego jak bardzo chcecie „rozcieńczyć” sos – u mnie na garść grzybów były to 3 łyżki śmietany). Śmietanę należy dodawać do schłodzonego sosu aby się nie zważyła. 4. Solimy i pieprzymy do smaku 5. Mięso kurczaka kroimy w…
-
Makaron z tuńczykiem i warzywami
Makron z tuńczykiem można spotkać w różnych postaciach, choć najczęściej można się spotkać z sosem pomidorowym. Postanowiliśmy troszkę zmienić i rozbudować o dodatkowy zestaw warzyw. Potrzebujemy: 1 marchewka 1 pomidor ½ cebuli 2 ząbki czosnku kukurydzę z małej puszki tuńczyka z puszki w sosie własnym oliwa pieprz, sól, zioła prowansalskie makaron parmezan Przygotowanie: 1. Małą cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni aż się zeszkli 2. Małą marchewkę ścieramy na tarce i dorzucamy do cebuli i podsmażamy około 2 – 3 minut 3. Dodajemy posiekany czosnek 4. Dodajemy pokrojonego pomidora i jeszcze chwilę podsmażamy 5. Dodajemy tuńczyka i kukurydzę 6. Solimy i pieprzymy, akurat pieprzu tu sporo poszło 🙂 7. Ugotowany…
-
Makaron ze szpinakiem – prosto, szybko i smacznie
Makaron ze szpinakiem zawsze smakuje. To szybkie i proste danie, któremu podoła każdy 🙂 Potrzebujemy: szpinak (świeży lub mrożony) ok. 250 gram 1 cebula 3 – 4 ząbki czosnku parmezan oliwa z oliwek sól pieprz makaron jogurt bądź śmietana (zależy czy fit czy nie fit 🙂 ) W większości moich przepisów nie ma ilości, bo wszystko zależy od tego ile porcji chcecie zrobić oraz jakie macie smaki np. wolicie bardziej czosnkowe bądź mniej. Proporcję, których ja użyłam podaję przeważnie w przygotowaniu. Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w cienką kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Podsmażamy aby się zeszkliła. 2. Dodajemy pokrojony bądź wyciśnięty przez praskę czosnek. Z racji, że ja…
-
Pieczony filet z ryby na warzywach z kaszą
Ryby są zdrowe, warzywa także a więc zapowiada się połączenie doskonałe. Potrzebujemy: filet z ryby ok. 200-300 gram ½ cukinia 1 marchew ¼ kalafiora 1 pomidor oliwki cytrynę olej bądź oliwa sól, pieprz, rozmaryn kaszę (np. jęczmienną) Podaje ilości takiej jakie ja zastosowałam ale dla Was powinny być orientacyjne. Wszystko zależy dla ilu osób robicie oraz jakie macie gusta smakowe i co wolicie bardziej. Mi owy zestaw wystarczył dla dwóch osób. Przygotowanie: 1. Pół cukinii i jedną marchew kroimy na cienkie, podłużne plasterki, można wykorzystać do tego skrobaczkę (jak mi się udało to pewnie każdemu także). Mogą być także małe plasterki, wszystko zależy od Waszego upodobania. Dobrze aby były cienkie.…
-
Krem z selera z warzywami
Gdy znudzą się Wam standardowe zupy lub macie w nadmiarze selera korzeniowego to możecie przygotować krem z selera korzeniowego z grzankami i słonecznikiem. Potrzebujemy: 1 seler korzeniowy 2 – 3 ziemniaki 1 cebula oliwę z oliwek nasiona słonecznika 3 – 4 ząbki czosnku chleb na grzanki (ja użyłam razowego) sól, pieprz, tymianek Przygotowanie: 1. Cebulę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę do garnka. Lekko przysmażamy (tak aby ładnie się zeszkliła) 2. Selera i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (tak aby pokryła zawartość) 3. Gotujemy pod przykryciem do miękkości 4. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy sól, pieprz i tymianek oraz blendujemy 5. Na rozgrzaną oliwę na…